ابزار سلامتبهداشت دهان و دندان

ایمپلنت دندان و شیمی درمانی

شیمی درمانی یک درمان رایج سرطان است که از داروهای قوی برای از بین بردن یا کاهش رشد سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی دارای تعدادی عوارض جانبی است که می تواند بر قسمت های مختلف بدن از جمله دهان تاثیر بگذارد. صدها باکتری مختلف در دهان وجود دارد که برخی از آنها خوب و برخی مضر هستند. در این مقاله به بررسی ایمپلنت دندان و شیمی درمانی می پردازیم.

ایمپلنت دندان و شیمی درمانی

 

شیمی درمانی و پرتودرمانی ممکن است تولید بزاق و پوشش دهان را تغییر دهد که تعادل طبیعی باکتری ها را به هم می زند. عفونت ها، پوسیدگی دندان ها و زخم های دهان می توانند از این تغییرات ناشی شوند. شیمی درمانی این پتانسیل را دارد که محیط دهان را مستعد بیماری های دهان و دندان کنداگرچه بسیاری از این مسائل قابل درمان هستند، اما ممکن است به مسائل پیچیده ای تبدیل شوند که تحت تأثیر شیمی درمانی قرار می گیرند.

شیمی درمانی می تواند عملکرد سیستم ایمنی را مختل کند و خطر عفونت های دهان را افزایش دهد. علاوه بر این، می تواند ترشح بزاق را کاهش دهد و باعث خشکی دهان شود، که نه تنها آسیب می زند، بلکه خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه را نیز افزایش می دهد. علاوه بر این، در صورت ملتهب شدن پوشش داخلی دهان، زخم‌های دهان و زخم‌های دردناک ممکن است ایجاد شوند.

عوارض شیمی درمانی بر سلامت دهان ودندان

تنوع دارو های شیمی درمانی و همچنین طرح درمانی افراد مبتلا به سرطان بسته به نوع سرطان می تواند متفاوت باشد، که این تفاوت تاثیر قابل توجهی در انجام کاشت ایمپلنت دندان بگذارد.

یکی از شایع ترین تغییرات ناشی از شیمی درمانی کاهش میزان بزاق تولید شده است که منجر به خشکی دهان می شود (این حالت به عنوان خشکی دهان نیز شناخته می شود). خشکی دهان می تواند بسیار ناراحت کننده باشد و در موارد بسیار شدید می تواند منجر به زخم های دهان و پوسیدگی دندان شود. سایر عوارض جانبی احتمالی شامل درد در دهان و لثه، سوزش یا تورم زبان، عفونت، خونریزی طولانی مدت و از دست دادن یا تغییر چشایی است.

شرایط لازم برای انجام کاشت ایمپلنت دندان درافرادی که تحت شیمی درمانی هستند.

قبل از کاشت ایمپلنت دندان، باید آزمایش خون در افرادی که قبلا شیمی درمانی شده اند و دوره درمان آنها به پایان رسیده است، انجام شود. بیماران شیمی درمانی سیستم ایمنی ضعیفی دارند و آنها را مستعد ابتلا به عفونت می کند. انجام همزمان ایمپلنت دندان و شیمی درمانی امکان پذیر نیست و پزشکان به بیمارانی که قصد انجام این کار را دارند توصیه می کنند که حداقل سه ماه پس از پایان دوره شیمی درمانی خود قبل از کاشت ایمپلنت دندان صبر کنند. در غیر این صورت، احتمال عدم موفقیت ایمپلنت وجود دارد. علاوه بر این، بافت لثه آنها به شدت مستعد بیماری های لثه قرار می گیرد.

عدم موفقیت کاشت ایمپلنت دندان همزمان با شیمی درمانی

اثرات شیمی درمانی بر پیوند استخوان (Osseionategration) ممکن است یکی از دلایل شکست همزمان ایمپلنت دندان و شیمی درمانی باشد. شیمی درمانی در درمان سرطان برای از بین بردن یا توقف رشد سلول های سرطانی استفاده می شود. این سلول ها گاهی اوقات بر سلول های سالمی که در حال میتوز هستند تأثیر می گذارند. شیمی درمانی اغلب باعث سرکوب مغز استخوان می شود و با کاهش لکوسیت ها (گلبول های سفید خون)، سیستم ایمنی را ضعیف می کند، که باعث می شود بیمار احتمال خونریزی و عفونت را افزایش دهد. اگرچه خونریزی ناشی از تروما (زخم) زمانی که تعداد پلاکت ها به کمتر از 20000 در میلی متر مکعب رسیده باشد بیشتر اتفاق می افتد، اما محققان توصیه می کنند اقدامات بهداشتی معمول (کشیدن دندان)، ماساژ و غیره زمانی که تعداد پلاکت ها به کمتر از 40000 رسید متوقف شود.

بهترین زمان انجام ایمپلنت بعد از پرتو درمانی و شیمی درمانی

طبق مطالعات انجام شده و توصیه دندانپزشکان انجام ایمپلنت دندان به صورت همزمان با پرتو درمانی و یا شیمی درمانی خطرات جبران ناپذیری را می تواند برای فرد داشته باشد. این مطالعات نیز برای این افراد که تحت شیمی درمانی و یا پرتو درمانی هستند پیشنهاد می کند تا اتمام دوره درمانی خود صبر کنند و بعد از آن کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهند. افرادی که تحت شیمی درمانی قرار گرفته اند بهتر است که به مدت سه ماه تا بعد از اتمام دوره شیمی درمانی صبر کنند بعد فرآیند کاشت ایمپلنت را انجام دهند. دلایلی که دندنپزشکان و متخصصین انکولوژی برای این وقفه سه ماهه بیان می کنند به شرح زیر است:

  • بهبود ضعف سیستم ایمنی و توانایی مقابله با انواع عفونت های دهان و دندان
  • توانایی ترمیم لثه و کاهش التهاب آن در صورت انجام ایمپلنت دندان
  • مهیا بودن شرایط دهان و دندان و عدم خشکی دهان در دوران شیمی درمانی
  • بهبود فرآیند ترمیم استخوان و همچنین بهبود پیوند استخوان فک با پایه ایمپلنت

کلام آخر

ایمپلنت دندان به عنوان بهترین جایگزین دندان های از دست رفته برای همه افراد شناخته شده است. این شناخت کلی نسبت به ایمپلنت دندان برگرفته از موفقیت بالای آن است. به طور کلی موفقیت کاشت ایمپلنت دندان در افراد بالای 95 درصد گزارش شده است.

اما در بعضی از افراد کاشت ایمپلنت دندان به دلایلی می تواند میزان شکست را افزایش دهد. کاشت ایمپلنت دندان در افراد که مبتلا به سرطان هستند تحت شیمی درمانی قرار گرفته اند توصیه نمی شود چون آمار شکست ایمپلنت دندان در این افراد نسبت به افراد دیگر بیشتر است.

این شرایط برای زمانی رخ می دهد که بیمار به صورت همزمان کاشت ایمپلنت دندان و شیمی درمانی را انجام دهد صدق می کند. اگر بیمار بعد از دوره درمان شیمی درمانی و با فاصله زمانی حداقل سه ماه بعد از اتمام دوره شیمی درمانی کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهد میزان موفقیت کاشت ایمپلنت همانند افراد عادی بالای 95 درصد می باشد. اگر تخت درمان شیمی درمانی قرار دارید و یا دوره شیمی درمانی را به اتمام رسانده اید می توانید با انتخاب کلینیک مجهز و بهره مند از متخصصین کاشت ایمپلنت دندان عمل کاشت را انجام دهید. متخصص دندانپزشک می تواند با بررسی وضعیت جسمانی و همچنین ایجاد طرح درمانی برنامه ریزی شده کاشت ایمپلنت دندان را برای شما به نحوه احسن انجام دهد.

برای دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاع از قیمت ایمپلنت 1402 می توانید از صفحه ( https://roshadent.com/%d8%a7%db%8c%d9%85%d9%be%d9%84%d9%86%d8%aa-%d8%af%d9%86%d8%af%d8%a7%d9%86/ ) دیدن فرمایید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا